Upozorenje Trampu: Lekari-imigranti bolji od američkih

 

Američki predsednik Donald Tramp krajem prošlog meseca potpisao je izvršni nalog kojim zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimasnkih zemalja, uključujući i lekare što će se lože odraziti na zdravstvenu zaštitu američkih gradjana. To je izazvalo oštre reakcije i proteste u ovoj zemlji, ali i u svetu.

Kako piše Harvard biznis revija, to znači da mnogi lekari iz tih zemalja, koje je ova odluka zatekla u inostranstvu, neće moći da se vrate. Prema podacima za 2010. godinu, od oko 850.000 lekara koji obezbeđuju direktan brigu o pacijentima u SAD, 4.180 lekari su iz Irana, a oko 3.400 iz Sirije.
Trenutno 260 lekara iz sedam zemalja na crnoj Trampovoj listi apliciraju za poslove u američkim bolnicama. Ako SAD izgubi ove aplikante i ne nađu druge candidate da zauzmu njihova mstea, jednostavna računica pokazuje da bi to moglo da utiče na zdravlje 400.000 pacijenata u narednih nekoliko godina.
Otprilike svaki četvrti lekar u SAD završio je medicinski fakultet u inostranstvu. Mnogi lekari dolaze u SAD I tu ostaju da rade u oblastima u kojima postoji manjak zdravstvenih profesionalaca. Istraživanja su pokazala da da većina njih, iako imaju medjunarodnu reputaciju, ostaju da rade u ruralnim sredinama.

Po dolasku u Ameriku oni prolaze rigoroznu kontrolu, polažu tri ispita da bi stekli licencu za obavljanje posla , a rezultati istraživanja pokazuju da su oni uspešniji od američkih lekara. Takvo jedno istraživanje  je nedavno obavljeno i pokazalo je da je za pet posto veća smrtnost američkih pacijenata koje prime u bolnicu, a leče ih američki lekari nego kad o njihvoom zdravlju brinu lekari imigranti.  Jedino si nešto treškovi za lečenje pacijenata nešto veći kad ih leče strani lekari.