Srpske knjige rasute po svetu

Veliki je broj starih srpskih knjiga rasutih po celom svetu – od Jerusalima i Sinaja, preko Svete Gore i Hilandara, do gradova širom Evrope. Čuvaju se u depoima inostranih muzeja, arhiva i biblioteka – u odgovarajućim uslovima, daleko od očiju javnosti.

Godine 2009. Biblioteka Srpske patrijaršije pokrenula je projekat „Istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa u inostranim zbirkama”. Dosad su pregledane i proučene zbirke starih rukopisa u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Tokom 2015. i 2016. godine vršena su istraživanja u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci u Beču, gde se čuva više od 160 srpskih srednjovekovnih rukopisa, ističe za Inetrnet portal RTS-a dr Zoran Nedeljković, upravnik Biblioteke Sprske patrijaršije.

Pored Zorana Nedeljkovića, u naučnoj komisiji su profesori Univerziteta u Beogradu Branislav Todić, Zoran Rakić, Irena Špadijer, Zoran Ranković; upravnica Matice srpske Dušica Grbić i načelnik Arheografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije Vladan Trijić.

„Prvi put jedan naučni tim iz Srbije sistematski istražuje ovu zbirku, a važnosti istraživanja doprinose srednjovekovni srpski rukopisi različite sadržine koji potiču iz svih srpskih krajeva i bogat su izvor za proučavanje istorije jezika i društveno-kulturnih kretanja Srba”, objašnjava dr Zoran Ranković sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.
Naučnoistraživački rad u okviru projekta „Istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa u inostranim zbirkama” sigurno će se obavljati u narednoj deceniji. Razlog je obilje rukopisa koji se nalaze u čitavoj Evropi i svetu. Posle Beča u planu je rad u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Rusiji, Rumuniji, Bugarskoj…

Ne možemo se nadati da ćemo povratiti sve te rukopise u maticu, ali zahvaljujući modernim tehnologijama, digitalizaciji i katalogu koji ćemo publikovati nakon svakog istraživanja – sve što se prikupi biće od velikog značaja za srpsku književnu i kulturnu baštinu, objašnjava dr Nedeljković.

IZVOR: RTS