Apokaliptični tekst iz 15. veka najavio slom Evrope

Rukopis napisan između 1486. i 1488. godine dolazi sa „mapom pakla“ i oslikava načine na koje autor veruje da će svet biti uništen.

Rukopis je poreklom iz Libeka u Nemačkoj i napisan je na latinskom, a u neku ruku oslikava kako su ljudi živeli u to vreme.

On opisuje uspon islama, govori o antihristu i predviđa Sudnji dan za koji autor navodi da će se dogoditi 1651. godine.

Iako je ta 1651. godina došla i prošla bez bitnih incidenata, rukopis i dalje zvuči prilično jezivo.

Na jednom dijagramu se može videti veliki krug koji predstavlja Zemlju okruženu vodom dok se u centru nalaze Azija, Afrika i Evropa.

Autor knjige, za kojeg se veruje da je bio obrazovani lekar pošto postoje delovi o astrološkim lekovima koji su bili popularni u to vreme, upozoroava da je islam pretnja po hrišćanski svet.

Na drugom dijagramu se može videti pet mačeva u krugu na kojima piše: „on ispravlja“, „on reformiše“, „on ruši“ i „ka Rimu“, dok na petom ne piše ništa.

Smatra se da ovaj dijagram predstavlja „Mač islama“ za koji je lekar predvideo da će osvojiti Evropu.

Van Duzer, autor knjige Apokaliptična kartografija, rekao je: „Ne postoji način da se pobegne od ovoga, ovaj rad je veoma antimuslimanski. Možda zvuči čudno, ali u to vreme je to delovalo sasvim moguće“.

Jedna od najneverovatnijih ilustracija u rukopisu jeste Sudnji dan, koji prikazuje čeljusti pakla i kapije raja kako se otvaraju sudbonosne 1651. godine.

Rukopis se danas nalazi u Hantington biblioteci u San Marinu u Kaliforniji.

izvor: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3587921/The-15th-century-apocalypse-map-hell-revealed-Long-forgotten-manuscript-makes-terrifying-predictions-doomsday.html