Zimski solisticij

Danas je počela  zima, u 11:44, po lokalnom vremenu za Beograd. Dan će trajati samo sedam sati, 49 minuta i 41 sekund, gotovo devet sati kraće od najdužeg dana u godini, dok u regionima Arktičkog kruga, Sunce neće ni izaći. Danas u podne (lokalno sunčevo podne) Sunce dostiže najvišu ili najnižu tačku na nebu iznad horizonta. Reč solsticij je izvedena iz lat. sol (Sunce) i sistere (stajati), jer Sunce, posmatrano sa Zemlje, prividno zastane – da bi promenilo pravac kretanja. Termin solsticij se koristi i u širem smislu i označava dan kada se ova pojava desi. Solsticij je najduži dan u godini (leti) ili najkraći dan u godini (zimi) u svim mestima izvan tropskog pojasa.

Drevne civilizacije obeležavale su zimsku kratkodnevicu na različite načine, a jedno od najkarakterističnijih mesta na svetu sastonehenge-741485_1280građenih u svrhu proslava solsticija, je Stounhendž u Britaniji.

Savremeni pagani se i dan danas okupljaju povodom letnje du
godnevice i zimske kratkodnevice na tom mestu.

Inače, Stounhendž, koji je sagrađen pre više hiljada godina, napravljen je tako da se poklapa sa tačkom zalaska Sunca tokom zimskog solsticija. U čast dolaska zime, drevni druidi su klali životinje i pili pivo i vino.