Ko je bio Kristofer Kolumbo i zašto je krio svoje poreklo?

Ovaj čuveni moreplovac koji je otkrio Novi svet veoma se potrudio da prikrije ko su njegovi preci i da istoričarima tako zada težak zadatak. Teorijama o njegovom poreklu nikada kraja: bio je i Kastiljanac i Portugalac i Majorčanin i Baskijac i Katalonac, pa čak i Englez. Međutim, istoričari nikada ništa od ovoga nisu potvrdili.
Zvanična teorija glasi da Kolumbo potiče iz skromne porodice iz Đenove, ali ipak se svake godine pojavi i neka nova informacija, koja to pobija.
Samo jedan čovek znao odgovor
Ove predostrožnosti mogu se opravdati činjenicom da je pitanje Kolumbovog porekla veoma osetljivo (bilo iz religijskih razloga, ako je preobraćeni Jevrejin, bilo iz političkih razloga, ukoliko je bio otvoreno neprijateljski raspoložen prema velikim plemićima i monarsima, ili zbog svog nezavidnog društvenog položaja).
Mada je tajnu čuvao sve do svoje smrti, Ernando, Kolumbov sin je u svom testamentu otkirva važne detalje: navodi da je sin Kristofera Kolumba, Đenovljanina, admirala koji je otkrio Novi svet.
Njegovi savremenici su ga nazivali „strancem“, što je tada značilo da nije rođen u Kastilji, ali to nije isključivalo mogućnost da je Majorčanin, Valensijanac ili Katalonac.
U dokumentu overenom 22. februara 1498. godine Kristofer Kolumbo navodi da je iz Đenove došao da služi Katoličkim kraljevima. U istom tekstu nalaže svome drugom sinu Dijegu da, kada on napusti ovaj svet, neguje odnose sa svojim rodnim krajem, Đenovom. Međutim, oni koji brane stav da se Kolumbo nije rodio u Italiji dovode u pitanje verodostojnost ovog teksta.
Čak i ukoliko je tačno da je rođen u Đenovi, druga pitanja ostaju otvrorena: Zašto je to tako uporno krio kada su već svi znali da nije kastiljanskog porekla? Čime se bavio pre nego što je došao u Španiju?

Plemenito poreklo je tada bilo izuzetno značajno. Sama činjenica da je Kristofer Kolumbo iz Đenove nije predstavljala problem na španskom dvoru, ali poreklo njegove porodice svakako jeste bilo prepreka za ostvarivanje njegovih planova.
Međutim, Ernando Kolumbo navodi da nije istina da je porodica njegovog oca skromnog porekla.
Danas je najprihvaćenija teorija da je Kristofer Kolumbo bio unuk Đovanija Kolumba koji se bavio tkanjem u okolini Đenove. Njegov otac Domeniko nastavio je ovaj porodični zanat i oženio je ćerku jednog drugog tkača, Suzanu Fontanarosu. Bračni par se preselio u Đenovu, gde se negde oko 1451. godine rodio ovaj veliki moreplovac.
Dakle, na prvo putovanje je otišao sa nešto više od 40 godina. Međutim, i ovo može biti sporan podatak: Bartolome de las Kasas u svojim spisima navodi da je Kolumbo tada bio znatno stariji.
Iako nije bio iz siromašne porodice, njegovi roditelji su hleb zarađivali sa svojih deset prstiju. Budući da su bili karakteristični za ljude iz nižih društvenih slojeva, manuelni poslovi su u ono doba u gotovo svim krajevima Evrope bili predmet prezira. Zato ne čudi činjenica da je Kolumbo krio svoje poreklo. Ne iznenađuje čak ni to što se hvalio, ne navodeći ime, da nije prvi admiral u svojoj porodici.

Pradeda jevrejskog porekla
Mada je bilo govorkanja da Kolumbo ima jevrejske krvi (između ostalog, neki su tvrdili da ima fizičke osobine karakteristične za Jevreje u Italiji), Bartolome de las Kasas, koji je veoma dobro poznavao Kolumba, zapisao je da je ovaj osvajač Novog sveta bio katoličke veroispovesti, naglašavajući da je čak bio i veoma pobožan.
Čak i u ovoj đenovljanskoj teoriji, za sada najprihvaćenijoj, istraživači još uvek vide mnogo pitanja bez odgovora. Dovoljno je navesti da na italijanskom jeziku ima veoma malo poznatih tesktova o Kolumbu, a te sporadične beleške sadrže ozbiljne greške.
U poslednje vreme na snazi dobija i teorija po kojoj je Kolumbo rođen u Pontevedri.
Istraživač Giljermo Garsija de la Riega navodi da je dokaza za ovu tezu toliko da „istorija ne bi dozvolila toliko slučajnosti“. Dodatna istraživanja će verovatno dati i pouzdanije podatke.

izvor: blic.rs