Rešite se kiseline

Kiselina u želucu je  često simptom različitih, ali na neki način povezanih problema.
Ezofagitis, gastritis, upala tankog crieva, čir na želucu ili tankom crievu mogu, u različitim trenucima i pod karakterisitčnim okolnostima (koji lekaru pomažu u postavljanju ispravne dijagnoze) uzrokuju neugodan osećaj žarenja na ulazu u jednjak u želudac.
Takođe moderni uslovi života i loše  navike u ishrani, krivac su za sve više onih koji pate od žgaravice. Javlja se zbog podizanja želučane kiseline što na kraju rezultira osjećajem žarenja u želucu i u gornjem delu grudnog koša. Najčešće muči starije ljude i trudnice,

Nekoliko dobrih navika!
Valja podsetiti na neke dobre navike koje pridonose olakšanju probavnih smetnji: prožvačite uviek dobro svaki zalogaj, jedite uvijek sedeći, pojednostavite strukturu obroka poštujući ispravne kombinacije namirnica. Poželjno je apstinirati – barem privremeno od alkoholnih pića, cigareta i kafe.
Sokovi po želji
U slučaju pojačane kiseline, potrebno je organizam snabdeti zdravim šećerom, vodom i mineralnim solima. Najjednostavniji način je da se u obilnim količinama konzumiraju sokovi od jabuke, pomorandže ili drugog voća zaslađeni medom. Ili, ako vam je po volji, supe i pirei od povrća i ulja.
Rezultati dobijeni uzimanjem sode bikarbone aposlutno su prolazni i nikada ne rešavaju problem definitivno.

Korisne namirnice
Šargarepa, kupus, komorač, jabuka, nana, kopriva, krompir, timijan.

Bademi
U ublažavanju žgaravice NAJBOLJE pomažu bademi. Šaka badema ili njih 20-ak neutraliziraće želudačnu kiselinu već pola sata nakon konzumacije.
Što je najbolje,bademi nisu samo privremeno rješenje…Naime,bademi, ukoliko se često konzumiraju otklanjaju kiselinu tako da se ona više ne vraća.