Iznenađujući rezultati DNK studije egipatskih mumija

Naučnici su otkrili rezultate nedavnog istraživanja DNK od 93 drevne egipatske mumije, osoba koje su živele u važnim mestima drevnog Egipta.

Ostaci, koji su otkriveni u drevnoj grobici u Abusir el-Melek, duž zapadne obale donjeg toka reke Nil, datiraju poslednjih 1500. godine p.n.e. do 30. godine n.e. radi se o periiodu Novog kraljevstva do vlasti Rima.

Dobijanje genetskih informacija iz tih drevnih mumija se, međutim, pokazalo kao izuzetno teško tokom godina, da su neki naučnici verovali da će biti nemoguće.

“Vrela egipatska klima, visok nivo vlažnosti u mnogim grobnicama i neke od hemikalija koje su korišćene u tehnikama mumificiranja, doprinose degradaciji DNK i čine dugogodišnji opstanak DNK u egipatskim mumijama malo verovatnim,“ rekao je glavni autor studije Johanes Kraus.

Uprkos tome, ova revolucionarna nova studija, koja je jednom za svagda pokazala da je zaista moguće izvući DNK iz drevnih mumija, uspela je da otvori vrata bogatstva istorijskih genetskih podataka koja nam mogu mnogo toga reći o poreklu drevnih Egipćana.

Konkretno, ovaj tim je krenuo da “testira da li je osvajanje Aleksandra Velikog i drugih stranih sila ostavilo genetski trag na drevno egipatsko stanovništvo.“

Kako se ispostavilo, bilo je vrlo malo dokaza koji ukazuju da je to bio slučaj.

“Genetika u Abusir el-Melek zajednici nije pretrpela neke velike promene tokom perioda od 1.300 godina koji smo proučavali, što ukazuje da je stanovništvo genetski ostalo relativno nepromenjeno stranim osvajanjem i vladavinom,“ rekao je vođa grupe Volfgang Hak sa instituta Maks Plank.

Zanimljivo, drevni Egipćani su zapravo bliže povezani sa Evropljanima nego sa Afrikancima.

“Otkrili smo da su drevni Egipćani bliže povezani sa uzorcima neolitskog i bronzanog doba u Levantu, kao i sa neolitiskim anatolskim i evropskim populacijama,“ napisali su istraživači.

“Kada se ovaj obrazac uporedi sa modernim Egipćanima, nalazimo da su drevni Egipćani bliže povezani sa svim modernim i drevnim evropskim populacijama koje smo testirali, verovatno zbog dodatne afričke komponente u savremenoj populaciji.“

izvor:http://www.abc.net.au/news/science/2017-05-31/who-were-the-ancient-egyptians/8572076