Drevne mega građevine

Ogromni kameni krugovi otkriveni si iz vazduha iznad Bliskog istoka, uslikani su kamerom visoke rezolucije, otkrivajući njihovo godište i druge intrigantne detalje.

Arheolozi u Jordanu su napravili slike iz vazduha visoke definicije 11 Velikih krugova (kako ih nazivaju arheolozi). Ovi Veliki krugovi, napravljeni u vidu malih kamenih zidova, ostali su misterija, pošto arheolozi nisu sigurni koja je njihova namena. Prvi put su uočeni dvadesetih godina prošlog veka iz aviona. Ipak, napravljeno je veoma malo istraživanja o njima i njihovoj strukturi.

Prema nedavno napravljenim slikama, veruje se da su Veliki krugovi napravljeni pre oko 2.000 godina. Jedan od krugova, nazvan J2 ima oko 390 metara u prečniku.

Napravljene su i fotografije tog istog kruga na zemlji. Kameni zidovi Velikih krugova prvobitno nisu bili viši od metar. Interesantno je da nigde na krugovima ne postoje otvori, tako da su ljudi morali da ih preskaču da bi ušli unutra.

Drugi misteriozni krug po imenu J3, ima oko 400 metara u prečniku. Moderna polja i putevi presecaju deo ovog kruga.

Na jednoj od slika može se uočiti jama koja otkriva nekoliko slojeva kamenog zida J3. Istraživači veruju da bi desetak ljudi, vredno radeći, mogli da sagrade Veliki krug za nedelju dana, mada bi kreiranje tako preciznog oblika bilo prilično teško.

Veliki krug po imenu J1 ima oko 390 metara u prečniku. Raščišćavanje buldožerom je napravilo otvor na jednom delu kruga. Iako je oštećen, precizan oblik kruga se i dalje može uočiti. Arheolozi uključeni u projekat se nadaju da će slike poput ovih privući pažnju drugih naučnika.

Veliki krug po imenu J4 ima oko 420 metara u prečniku. Kroz njega prolazi drevni put i južno od kruga se nalazi nekoliko rimskih kamenih putokaza. Za vreme Rimskog carstva, ovi putokazi su se postavljali na redovnim rastojanjima kako bi putnici bili svesni koliko daleko idu. Na njima je takođe bilo zabeleženo ime rimskog cara da bi se znalo da je u pitanju teritorija Rima.

Na jednoj od slika nalazi se Veliki krug J6 sa oko 400 metara u prečniku. Da bi saznali za šta su korišćeni Veliki krugovi, arheolozi bi morali da izađu na teren, rekao je jedan od naučnika koji učestvuje u projektu.

Veliki krug J10 je nepravilnog oblika i presečen je rimskim putem. Ovaj i neki drugi Veliki krugovi bili su deo predela prepunog kamenih građevina, tzv. Točkova (imali su nekakve zupce sa strane) i Zmajeva (za dovođenje i ubijanje životinja).

Još jedan krug uočen je blizu Homsa, Sirija. Ovaj sada skoro uništeni krug može se videti na arhivskim snimcima Google Earth-a. Istraživači su otkrili da izgleda kao korito u kojem su se nalazili usevi i naselja.